جستجو کردن
Close this search box.

10 نکته مهم و ضروری در نوشتن قرارداد اجاره نامه

قرارداد اجاره نامه یکی از مسائل مهمی است که بسیاری از مردم با آن رو به رو هستند. با توجه به اهمیت موضوع قرارداد اجاره خانه در این مقاله از دیاموند ملک به بررسی این موضوع می پردازیم و ۱۰ نکته مهم و ضروری در نوشتن قرارداد اجاره خانه را مرور می‌کنیم.

بعضی از مستاجرین هرسال و بعضی دیگر هر چندسال یکبار مجبور به تغییر مکان اجاره خود هستند. در همین راستا نیاز به تنظیم قرارداد اجاره منزل جدید و یا تمدید قرارداد دارند.

از این رو بهتر است قبل از هرچیز تعریفی از اجاره، موجر و مستاجر ارائه دهیم: در تعریف حقوقی، «اجاره قراردادی است که برابر آن اجاره کننده مالک منافع موضوع اجاره می‌شود.»

«مستاجر کسی است که ملکی یا چیزی را به اجاره بگیرد و بابت آن مبلغی را پرداخت نماید.» و «موجر کسی است که مکان موردنظر را به مستاجر اجاره داده است.»

قرارداد اجاره نامه

نکات مهم در تنظیم قرارداد اجاره نامه

در ادامه توصیه های خرید و اجاره املاک بیان می گردد:

۱. کسی که مکانی را اجاره می‌دهد نیاز نیست که حتما مالک ملک باشد، اما حتما باید مالک منافع آن باشد. به عنوان مثال اگر  ملک تان را به شخص A اجاره دادید، این شخص می تواند در مدتی که ملک را اجاره کرده آن را به شخص B اجاره دهد. مگر اینکه در قرارداد اجاره نامه خلاف این موضوع شرط شده باشد. پس اگر موجر هستید، بهتر است این مسئله را حتما زمان نوشتن اجاره نامه خانه مدنظر قرار دهید.

۲. موجر در مدت اجاره نمی‌تواند در مکان اجاره داده شده تغییراتی ایجاد نماید که مورد استفاده مستاجر را تحت تاثیر قرار دهد. اما مثلا اگر خانه اجاره شده نیاز به تعمیرات داشته باشد، دیگر مستاجر نمی‌تواند مانع شود، حتی اگر باعث آن شود که نتواند در مدت تعمیر، از خانه استفاده کند.

۳. اگر مدت زمان اجاره در قرارداد اجاره نامه مکتوب ثبت نشود، مدت اجاره یک سال در نظر گرفته می‌شود. بنابراین اگر به عنوان مستاجر قصد رهن و اجاره آپارتمان یا ملکی را بیشتر از یک سال دارید، حتما مدت آن را در قرارداد اجاره منزل ذکر کنید.

۴. اگر بعد از اجاره ملک معلوم شود که مکان مورد اجاره دارای عیبی است، مستاجر می‌تواند قرارداد را فسخ نماید. اما اگر ایراد و عیب ملک در حدی باشد که موجر بتواند آن را برطرف کند، حق فسخ قرارداد از مستاجر سلب می‌شود.

۵. نوع استفاده از مکان مورد اجاره بسیار مهم است. زیرا اگر در قرارداد ذکر گردد که این واحد برای مصارف مسکونی اجاره داده می‌شود، مستاجر به هیچ وجه نمی تواند از آن مکان برای مصارف تجاری استفاده نماید. زیرا این کار خلاف قانون است!

۶. نوشتن اجاره نامه می‌تواند هم به صورت عادی و هم به صورت رسمی تنظیم شوند. اجاره نامه عادی در دفاتر مشاورین املاک تنظیم می‌شوند. توصیه می‌شود، حداقل دو شاهد زیر سند را امضا کنند تا طرفین بتوانند از مزایای قانون روابط موجر و مستأجر بهره مند شوند.

۷. اگر موجری مدعی شود که اجاره بها را دریافت نکرده، یا ادعای خساراتی به ملکش را دارد، و یا اینکه برای صورت حساب خدماتی مثل شارژ ساختمان، آب و برق و گاز یا تلفن بدهی وجود دارد، نمی‌تواند این موارد را از میزان مبلغ رهن برداشت کند، بلکه باید به دادگاه مراجعه و اقدام به شکایت نماید.

۸. اگر بعد از مدت اجاره، مستاجر منزل مسکونی را تخلیه ننمود، موجر میتواند برای تخلیه ملک خودش اقدام کند. درخواست برای این موضوع به شوراهای حل اختلاف و یا دادگاه محول می‌شود.

شورای حل اختلاف به درخواست رسیدگی می‌کند و در صورت محق بودن موجر، دستور تخلیه منزل را صادر می کند. بنابراین هنگام نوشتن قولنامه اجاره خانه باید به این نکته توجه نمود! ضمن اینکه در این پروسه مستاجر باید ظرف مدت ۳ روز از دریافت دستور دادگاه، ملک را تخلیه نماید.

۹. مستاجر نمی‌تواند بدون اجازه از موجر در ملک مورد اجاره، ساخت و ساز انجام دهد، بنایی بسازد یا حتی درختی بکارد. در این صورت موجر می‌تواند نسبت به تخریب این موارد اقدام نماید. اگر هم بر اثر این تخریب خسارتی به بنا و ملک مورد اجاره وارد شود، تامین خسارت به عهده مستاجر خواهد بود.

۱۰. قرارداد اجاره نامه با فوت موجر یا مستاجر باطل نمی‌شود. فقط زمانی این قرارداد باطل می شود که موجر تنها در زمان حیات مالکِ منافع ملک اجاره شده باشد. یا اینکه جزو شروط قرارداد تنظیم و ذکرشده باشد که ملک فقط به مستاجر اجاره داده شده است.

 

جمع بندی

اگر قصد رهن و اجاره خانه و آپارتمان و یا  رهن و اجاره واحدهای تجاری و مغازه را دارید، ابتدا باید با شرایط تنظیم قرارداد اجاره و نکات حقوقی اجاره خانه و نکات مهم در تنظیم اجاره نامه مغازه آشنا باشید تا بتوانید به تنظیم اجاره نامه مبادرت ورزید.

زیرا آشنا نبودن با شروط اجاره نامه و قرارداد اجاره مسکونی می تواند هم برای موجر هم مستاجر دردسرساز شود. بنابراین پیشنهاد می شود با مطالعه نکات مهم در نوشتن اجاره نامه، موارد حقوقی از قبیل مدت اجاره، اجاره بها، شرایط تخلیه، نوع ملک مورد اجاره و … را حتما در قرارداد ذکر کنید.

همچنین اگر در نوشتن قرارداد با مشکل روبه رو هستید، می توانید از مشاوره های کارشناسان دیاموند با شماره تماس املاک در بندر انزلی استفاده نمایید، و با خیال راحت نسبت به رهن و اجاره ملک مسکونی یا تجاری اقدام نمایید.

4.7/5 - (3 امتیاز)

2 دیدگاه دربارهٔ «10 نکته مهم و ضروری در نوشتن قرارداد اجاره نامه»

    1. پشتیبان سایت

      خواهش میکنم. امیدوارم در نوشتن قرارداد اجاره نامه کمکتون کنه.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فرم ثبت درخواست بازدید