جستجو کردن
Close this search box.

معرفی کامل و بررسی غازیان

غازیان انزلی، محله غازیان انزلی، غازیان انزلی کجاست

محله غازیان انزلی کجاست؟

غازیان انزلی در کجا واقع شده است؟ معرفی کامل و بررسی تاریخچه این بخش از انزلی همه آنچیزی ست که در این مقاله گنجانده شده است. غازیان بندر انزلی در یک قرن گذشته جز مهم‌ترین بخش‌های شمالی استان گیلان و در ناحیه شرقی بندر انزلی بوده است. ما هم  در مشاوره املاک دیاموند ملک به معرفی این منطقه  و محله استراتژیکی می پردازیم. پس اگر قصد خرید آپارتمان در انزلی و یا خرید ویلا در انزلی را دارید حتما تا آخر این محتوا با ما باشید.

از گذشته این ناحیه از سمت شرق به رودخانه حسن‌رود (که در شرایط فعلی تا طالب‌آباد درنظرگرفته می‌شود) و از غرب به تالاب انزلی، بندرگاه و از شمال به سواحل دریای خزر محدود می‌شود. همین محدود بودن به سه بخش آبی، غازیان را به شبه جزیره‌ای در دلِ بندر انزلی تبدیل کرده است. حد ارتباطی غازیان و انزلی که بواسطه پل‌ها کاملا مشخص شده ماحصل تدبیر طبیعت بر پهنه این شهر بوده، کانالی که جریان آبی آن متشکل از رودخانه‌های سوسر روگا، پیربازار روگا، راست‌خانه و نهنگ روگا از شرق و رودخانه شنبه بازار روگا از غرب است که در نهایت به دریا می‎ریزد.

روایاتی که در مورد وجه تسمیه برای معنی غازیان وجود دارد متعدد است. از آن میان غازیان به معنای جنگجویان بیش از دیگر معانی محتمل به نظر می‌رسد. و منظور آن عده از مردمانی بوده که به مرزداری و کمک به حفظ آب و خاک در زمان حملات بیگانگان کمک می­‌کرده‌­اند. در روایات مردم محلی بیان می­‌شود که منطقه غازیان، ۴۰۰ سال پیش از این و تا زمانی که به محل سکونت تبدیل شود، شبه جزیره سرسبزی بوده که شکارچیان و صیادان در فصل صید و شکار به آنجا می­‌رفته­‌اند.

اولین ساکنین غازیان همین مرزدارانی بودند که جمعیت‌­شان از چندین خانواده بیش‌­تر نمی­‌شد. و جمعی از مردم خلخال در مواقع صید به غازیان رفت‌­وآمد داشتند و به مرور در این منطقه ساکن شدند. به خاطر جنگ میان ایران و روسیه تزاری در دوران قاجار و انعقاد معاهده ترکمانچای که به موجب آن بخش­‌هایی از آذربایجان شرقی از ایران جدا شد، بخشی از مردم مهاجرت کرده و از راه دریا وارد غازیان شدند و در همین منطقه هم ساکن شدند.

 

غازیان در دوران پهلوی

بعد از به سلطنت رسیدن رضاشاه پهلوی، امور بندر و اداره گمرک بندر پهلوی گسترش زیادی پیدا کرد. اداره شیلات شمال نیز با ساخت سردخانه‌­ای بزرگ و مجهز، انبارهای بزرگ و تاسیسات مربوط به تولید خاویار که از گران‌ترین نوع خاویار جهان به شمار می­‌رفت، بیش از گذشته بر موقعیت مهم و کلیدی خود افزود.

میدان گمرک قدیم در ابتدای خیابان طالقانی

«میدان گمرک قدیم در ابتدای خیابان طالقانی»

ساخت فرودگاه غازیان و پایان کار دو پل متحرک و حیاتی که بین منطقه غازیان و انزلی ارتباط برقرار می­‌کردند. پل بندر انزلی و پل غازیان در بندر انزلی از مهم‌­ترین دستاوردهای این دوران تاریخی محسوب می­‌شوند که هنوز هم از نظر سازه و ویژگی­‌های ساختاری در کشور منحصر بفردند.

بلوار ساحلی بندر انزلی و بسیاری از ساختمان­‌های مدرن دولتی مانند: بانک ملی، ساختمان شهرداری، دادگستری، مرزبانی، هواشناسی همه و همه در دوران پهلوی ساخته شده­‌اند. همین‌­طور سالن تئاتر، سینما، پیست موزیک و مدارس دولتی مهم و … از دیگر اقدامات این دوران به شمار می­‌رود.

 

چگونگی پیوستن انزلی و غازیان به همدیگر

یکی از مهم‌­ترین نکاتی که بیشتر افراد غیر بومی برایشان مبهم است، جدا خوانده‌ شدن نام غازیان و انزلی از هم، یا تصور دو شهر مجزا از هم بوده که البته اینطور نیست.

همانطور که در بالا اشاره شد، حد ارتباطی غازیان و انزلی که بواسطه پل‌ انزلی و پل غازیان انزلی کاملا مشخص شده، بنا به ساختار طبیعی و آبراه اصلی تالاب بوده، کانالی که جریان آبی آن متشکل از رودخانه‌های سوسر روگا، پیربازار روگا، راست‌خانه و نهنگ روگا از شرق و رودخانه شنبه‌بازار روگا از غرب است.

مرداب غازیان
«مرداب و مسیر آبی غازیان»

روابط خارجی و تاثیر آن بر منطقه غازیان انزلی

افزایش فعالیت­‌های تجاری (صادرات و واردات) که از طریق اداره گمرک و شیلات انجام می­‌گرفت، منجر به گسترش و ورود فرهنگ غرب و داد و ستد فرهنگی در منطقه غازیان شده بود. به همین سبب این ناحیه در انتخاب آوازه شهر به دروازه اروپا تاثیر ویژه‌ای داشت.

در همین دوران شرکت­‌های تجاری روس فعالیت گسترده‌­ای را در منطقه غازیان انزلی شروع کردند. کشتی‌­های تجاری روس در گمرک غازیان به تخلیه بار خود می­‌پرداختند. علاوه بر این مهم‌­ترین شرکت­‌های تجاری مثل شرکت کشتیرانی «قفقاز مرکوری» و شرکت صیادی «لیانازوف» در غازیان قرار داشته‌­اند.

نفوذ سیاسی و اقتصادی روسیه در منطقه غازیانِ انزلی بسیار زیاد بوده است. به طوری که گفته می­‌شود حتی امتیاز تولید و استفاده از برق فقط منحصر به روس­‌ها بوده و مردم انزلی از آن استفاده‌­ای نمی­‌کردند.

موقعیت مکانی غازیان امروز و بخش‌­های مهم آن

در سال ۱۳۲۰خورشیدی به وسیله احداث کانالی بر روی رودخانه «شال ور» (الان به شالیور خوانده می‌شود)، آب این رودخانه به دریا هدایت شد. پلی نیز بر روی این آبراه تاسیس شد که همان مسیر انزلی به رشت امروز است.

طالب آباد انزلی کجاست؟ محله «طالب آباد» و پل طالب آباد که امروز به علت نزدیکی زیاد به شهر انزلی و منطقه غازیان یکی از مناطق مهم برای خرید و فروش زمین و سرمایه‌­گذاری است در همین مسیر قرار گرفته است.

نقشه غازیان، محله غازیان انزلی
«نقشه غازیان انزلی»

این محدوده در ادامه خود به شهرک توریستی «دهکده ساحلی» غازیان منتهی می‌­شود که بدون اغراق یکی از مدرن‌­ترین و زیباترین شهرک­‌سازی­‌های ایران در نیم قرن گذشته به شمار می‌­رود. دهکده ساحلی کما فی سابق اهمیت خود را حفظ کرده و در نوع خود کم نظیر است.

«شهرک ساحلی قو»، محدوده آن هم با کمی فاصله در حوالی قسمت شمال شرقی فرودگاه غازیان (زمین طیاره) بنا شده بود، تبدیل به یکی از مناطق مهم در بخش غازیان گردید که امروز بیش‌­ترین هتل­‌ها، اقامتگاه‌ها و مراکز توریستی در انزلی را در خود جای داده است.

در ضلع جنوبی منطقه مقبره «بی بی حوریه» قرار گرفته که گفته می­‌شود امامزاده‌­ای با شجره‌­نامه معتبر است. یکی از قبرستان­‌های قدیم غازیان در اطراف همین امامزاده واقع است. مدتی اجازه دفن مردگان در این مکان ممنوع شده بود که پس از انقلاب اسلامی مجددا زمین­‌های اطراف بقعه جهت خاکسپاری قرار داده شد.

در مرکز غازیان، باغ بزرگی با عمارتی دو طبقه قرار دارد که به «عمارت دریابیگی» مشهور است. این عمارت در وسط باغی پر درخت بنا شده است. خارج از دیوار شمالی این باغ، زمینی وسیع و مسطح قرار دارد که در قدیم محل بازی جوان‌­ها بوده است.

در روایات تاریخی از اجرای بندبازی که به زبان محلی لافَند بازی گفته می‌­شود در این مکان نام برده شده است. بندبازان حرفه‌­ای به اجرای نمایش در این زمین مسطح می­‌پرداخته‌­اند و مردم برای تماشا جمع می‌شدند.

مهم‌ترین خیابان‌ها و محله های غازیان بندر انزلی

خیابان های مهم محله غازیان و نام خیابان های بندر انزلی عبارتند از: 

  • خیابان طالقانی (خیابان شاهپور قدیم، محدوده میدان گمرک تا محدوده سامانسر فعلی)
  • خیابان بایندر
  • خیابان آیت الله پیشوایی
  • بلوار اطبا غازیان
  • بلوار ساحل قو
  • خیابان آذربایجان غازیان
  • خیابان آیت‌الله نجفی (در محدوده میدان گاز تا میدان نخل)
  • خیابان معلم

مهم­ترین اماکن غازیان از دیرباز تا کنون

فرودگاه سابق غازیان

فرودگاه غازیان یکی از استراتژیک‌­ترین و مهم‌­ترین بخش­‌های غازیان در گذشته بوده که به «زمین طیاره» معروف بود. این فرودگاه در ضلع شمالی مسیر رشت به انزلی از محدوده روبروی بقعه بی بی حوریه تا ساختمان درمانگاه شیر و خورشید سابق و هلال احمر فعلی قرار داشت.

احمد شاه قاجار در مراسم رونمایی از اولین هواپیمایی که تجهیزات و قطعاتش از غازیان به تهران رفت
«احمد شاه قاجار در مراسم رونمایی از اولین هواپیمایی که تجهیزات و قطعاتش از غازیان به تهران رفت»

لازم است به این موضوع اشاره کنیم که در ۱۴ دی ماه ۱۲۹۲ و ۴ ژانویه ۱۹۱۴ و در زمان پادشاهی احمد شاه قاجار اولین هواپیما بر فراز آسمان ایران به پرواز درآمد. در آن زمان «کوزمینسکی»، خلبان لهستانی‌الاصل، قطعات مجزای یک هواپیمای «بلریو» را از روسیه و از غازیان بوسیله اتومبیل به تهران برد.

گفتنی است که امروز از فرودگاه غازیان اثری بر جا نمانده است. بعد از انقلاب اسلامی فرودگاه غازیان به خاطر ساخت سازه­‌های سیمانی، تاسیس بدون فکر ادارات دولتی و ساخت ترمینال مسافربری اتوبوس­‌های بندرانزلی در این محدوده، از بین رفت.

 

اردوگاه نظامیان لهستانی و هندی

در جنگ جهانی دوم و با ورود سپاه متفقین به ایران و ورود لهستانی ها به رشت، اردوگاه نظامیان لهستانی و هندی در محدوده غازیان و در محدوده موج شکن غازیان و پرسِس نفت ایجاد شد. این نظامیان در حدود سال­های ۱۳۲۴ تا ۱۳۲۷ غازیان را براساس «قطعنامه تهران» ترک کردند.

ورود لهستانی‌ها به بندر انزلی و غازیان
«ورود لهستانی‌ها به بندر انزلی»

قطعنامه تهران در پایان جنگ جهانی دوم و بین سران ممالک پیروز بر آلمان نازی در تهران بسته شد. لازم به ذکر است بسیاری از مهاجران جنگی لهستان و دیگر کشورها بندرانزلی را ترک نکردند و تا سالیان در این شهر سکونت داشتند. قبرستان لهستانی ها در انزلی امروز بخشی از یادبود این مردم و آن روزهاست.

گمرک

منتهاالیه شمال غربی غازیان به ورودی ساختمان اداره گمرک بندر انزلی می­‌رسد که از سمت جنوب مسیر باراندازها و انبارهای کشتیرانی است. انبارهای کشتیرانی را در گذشته و به زبان روسی «مُوراگِند» می­‌گفتند. خیابان مذکور در ابتدا به منظور تردد کامیون­های سنگین برای حمل کالاهای تجاری ساخته شده بود که در جنگ جهانی دوم به علت آمد و شد زیاد ماشین­های نظامی به «جاده نظامی» شهرت یافته بود.

عکس قدیم غازیان
« ابتدای خیابان شاهپور یا خیابان طالقانی فعلی»

پل غازیان

سال­های ۱۳۱۴ شروع ساخت پل‌­های غازیان و پل متحرک انزلی می‌­باشد. که در سال ۱۳۱۶ به پایان رسید. پل غازیان دارای ۵ دهانه ثابت است که یکی از آنها به صورت متحرک طراحی شده است.این بخش به علت عبور کشتی­ها پیش‌­بینی شده بود. «پل غازیان یکی از زیباترین سازه‌­ها از گذشته تاکنون است.»

پل غازیان
«عکس پل غازیان انزلی»

اولین پمپ بنزین دولتی در غازیان انزلی

اولین پمپ بنزین دولتی که بیش از ۷۰ سال قدمت دارد در غازیان بنا نهاده شد. این پمپ بنزین هنوز به کار خود ادامه می­‌دهد. البته جایگاه مورد نظر دست‌خوش تغییراتی شد. بعد از گذشت سال‌ها این پمپ بنزین که در محدوده پمپ باد و نزدیک سامانسر است مورد بازسازی قرار گرفت.

 

شیلات و اسکله­‌های بارگیری ماهی

شیلات و اسکله مربوط به امور آن در مسیر خط کناره تا بندر آستارا، بندر ترکمن قرار دارد. لنگرگاه لنج­‌های صیادی که در زبان روسی به آن «بارکاس» می­‌گفتند هم در کنار همین اسکله­‌ها در بخش غازیان بوده است. همین­طور کارگاه مجهز ساخت خاویار که صادراتی بی­‌نظیر از ایران به جهان داشته و از مرغوب­‌ترین و گران­‌ترین نوعِ خاویار بوده.

 

تاسیسات تانکرهای نفت

از مهم­‌ترین سازه‌­ها در غازیان قدیم تاسیسات تانکرهای نفت و بنزین و گازوئیل بود که مواد سوختی­‌ای که از طریق روسیه توسط نفت­‌کش‌­ها وارد ایران می‌­شدند را در خود جا می‌­داد.

 

اولین هتل مدرن اقامتی

این هتل توسط «کنستانتین» صاحب یونانی گراند هتل و در ابتدای خیابان شاهپور قدیم (خیابان طالقانی) و درست مقابل ورودی اداره گمرک احداث شد. این اقامتگاه محلی برای اسکان مسافرین و توریست داخلی و خارجی بوده که همچنان با گذشت سال‌های بسیار ساختاری از آن هرچند نیمه مخروبه بر جا مانده است. امیدوارم تا اینجا از تاریخچه محله غازیان انزلی نهایت بهره را برده باشید . همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر تاریخی و تفریحی می توانید از قسمت دانستنی های دیاموند اطلاعات خود را افزایش دهید.

محلات معروف در غازیان بندر انزلی

  • دهکده ساحلی
  • شایلو ( انتهای خیابان معلم، محدوده شهرک‌های اداره بندر)
  • سوسر ( محدوده جنوبی میدان مالا، پشت خیابان‌های تختی تا پشت هنرستان خدادی انزلی)
  • شالیور (محدوده جنوبی بی بی حوریه تا روبروی دهکده ساحلی بندر انزلی)
  • آذربایجان ( از ابتدای امامزاده تا مسیر شمالی به سمت بلوار اطبا)
  • امامزاده ( در مجاورت مسجد بزرگ امامزاده صالح غازیان، خیابان طالقانی)
  • سنایی (محدوده ابتدایی خیابان طالقانی، روبروی آتش نشانی)
  • جزیره طالقانی (بخش جنوبی غازیان که از خیابان سنایی هم ورودی دارد)
  • نخل (محدوده بلوار نجفی)
  • الوچه‌چی(محدوده خیابان ساحل قو)
  • معلم (محدوده کوچه‌های اول تا سیزدهم)
  • بلوار نماز یا بلوار انتظام
  • دریادلان (محدوده ساحل قو تا معلم)
  • پیش ساخته ( در شمال خیابان ساحل قو)
  • محله شریعتی ساحل قو
  • محله گلستان (محدوده خیابان ساحل قو)
  • کرد محله (بخش شمالی و به نوعا ابتدای خیابان طالقانی از غرب، روبروی شیلات انزلی)
  • مترو پل ( در بخش شمالی طالقانی و در پایان محدوده کردمحله)
  • بایندر، کوچه سیامک
  • رمضانی ( حد فاصل انتهای خیابان بایندر تا خیابان آذربایجان)
  • پمپ باد (محدوده خیابان طالقانی)
  • کاج بندر (در بخش شمالی دروازه ماه و ورودی بندر انزلی)
  • نامجو (محدوده بازار گیلار)
  • نخستین (محدوده بازار گیلار)
  • سامانسر ( محدوده میدان گاز بندر انزلی تا پمپ بنزین قدیمی که در مقاله به آن اشاره شد)
  • اطبا (از اداره بندر تا محدوده ساحل قو)

بخش‌ها و روستاهای این ناحیه

محله غازیان انزلی مملو از ویلاهای خوش ساخت و خانه های ویلایی بزرگ و لوکس و زمین های مسکونی می باشد. لذا برای املاک انزلی غازیان می توانید این بخش ها را مورد بررسی قرار دهید.

  • تربگوده ( آغاز مسیر از محدوده بازارگیلار)
  • شانگهای ( محدوده تربگوده تا پل طالب آباد بندر انزلی)
  • حسن‌رود انزلی
  • طالب اباد انزلی
  • گلشن

اماکن مذهبی مهم در غازیان

  • امامزاده صالح غازیان
  • آرامگاه سید محمد نجفی در سامانسر
  • آرامگاه بی‌بی حوریه در محدوده میدان قو یا میدان بی‌بی حوریه

 

مهم‌ترین مناطق غازیان برای خرید آپارتمان

برای خرید خانه در انزلی و علی الخصوص منطقه غازیان می توانید مناطق زیر را مورد بررسی قرار دهید:

  • بلوار ساحل قو
  • بلوار معلم
  • محدوده میدان گاز
  • بلوار نجفی
  • بلوار اطبا
  • بلوار پیشوایی
  • خیابان رمضانی
  • خیابان شریعتی
  • خیابان کلاهدوز
  • بلوار اخترکاویان

در پایان امیدوارم توانسته باشیم اطلاعات کامل و جامعی در خصوص این محله زیبای شهر انزلی به شما دوست عزیز منتقل کرده باشیم. همچنین اگر قصد هر گونه معامله در محله غازیان انزلی یا خرید زمین در انزلی یا هر نوع ملک دیگری در مناطق دیگر شهر را دارید می توانید از مشاوره رایگان کارشناسان ما بصورت کاملا رایگان استفاده نمایید.

منابع:

تاریخ جامع انزلی، طویلی

ویکی‌پدیا بندر انزلی

کتاب غازیان، رفعت الله امیریگانه

تابناک گیلان

تصویر قدیم میدان گمرک، آرشیو آ.صافدل

 

بیشترین سوالات شما در خصوص محله غازیان انزلی

  • پل غازیان انزلی در چه سالی ساخته شد؟ ساخت پل غازیان، اولین پل متحرک ایران از سال 1314 تا 1316 به طول انجامید.
  • آیا انزلی و غازیان دو شهر مجزا هستند؟ خیر در حال حاضر غازیان نیز جزئی از شهرستان بندر انزلی محسوب می شود.
  • معنای لغوی کلمه “غازیان” چیست؟ به احتمال زیاد “غازیان” به معنی جنگجویان است. درواقع اشاره به مردمانی دارد که در زمان حمله بیگانگان مرزداری نموده و به حفظ آی و خاک میهنمان کمک نموده اند.
  • خرید آپارتمان در غازیان انزلی در کدام محلات امکان پذیر است؟ محلاتی از غازیان که می توان آن در آن آپارتمان خریداری نمود عبارتند از : ساحل قو، خیابان معلم، میدان گاز، بلوار آیت الله نجفی، بلوار اطبا، بلوار آیت الله پیشوایی، خیابان رمضانی، بلوار اخترکاویان، خیابان شریعتی، خیابان کلاهدوز و … .
5/5 - (2 امتیاز)

1 دیدگاه دربارهٔ «معرفی کامل و بررسی غازیان»

  1. اپراتور دیاموند

    ممنون از اطلاعات خوب و مفید شما در مورد منطقه غازیان

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فرم ثبت درخواست بازدید